Väder Ödeshög

onsdag 12 september 2007

Vad är Cinerama.

Jag lovade att förklara vad Cinerama är. Här kommer en litet inlägg som jag stulit för Anders M Olsson.





Vad är då Cinerama?

Cinerama uppfanns i början av femtiotalet av amerikanen Fred Waller. Man använder tre synkroniserade filmremsor som visas kant i kant på en kraftigt välvd filmduk. På en fjärde filmremsa ligger det magnetiskt inspelade ljudet i inte mindre än sju kanalers stereo.

Teckningen till höger visar principerna. Den är hämtad ur premiärprogrammet från 1952. Klicka på bilden för att se en större version.

Under tio års tid gjordes totalt bara sju filmer i Cinerama. Sen skrotades systemet eftersom det var för dyrt och tekniskt komplicerat. Men faktum kvarstår: Trots att de här filmerna är slitna och har 40 - 50 år på nacken är Cinerama än i dag något av det "häftigaste" man kan uppleva i en biosalong. Bara IMAX (som man också kan se i Bradford) har större bildyta. Men IMAX är mest bara jättestort och saknar elegansen i Cinerama.



Själv såg jag som barn Cinerama-filmen "Världens sju underverk" på Royal-biografen i Malmö. Det var någon gång i början på sextiotalet. Den upplevelsen lämnade ett bestående intryck på mig. Tyvärr skrotades de speciella projektorerna på Royal i mitten av sjuttiotalet när de hade stått oanvända i mer än tio år. Samma öde drabbade så gott som alla Cinerama-installationer runt om i världen. (Om man ska vara petig hade Royal egentligen inte någon äkta Cinerama-installation. Det var ett kompatibelt system som hette Cinemiracle. Men det dög också bra.)

Under ett par årtionden föll Cinerama i glömska, och det fanns inget enda ställe i världen där man kunde köra filmerna. Men på senare tid har intresset vaknat på nytt. 1993 installerades med stort besvär en ny Cineramabiograf på Nationalmuséet i Bradford. Biografen används för vanliga filmföreställningar större delen av tiden, men en gång i månaden vallfärdar folk från hela världen hit för att se filmen This is Cinerama som den är avsedd att ses.

Några länkar till mer information om Cinerama:

Gå till sidan 24 aug så fins det bilder på VP maskinrum.
Jag tror att det är Peter Andren som är Pappa till dom.



Inga kommentarer: